Kiezen

Die zwerfflesjes sportdrank of gezond bronwater staan hoog op de ergernisladder van de gemiddelde Nederlander. In de voortuin of in het hondenlosloopveld kunnen ze niet veel kwaad. Tot ze uiteindelijk samenklonteren, ergens in de Stille Oceaan. ( Om precies te zijn: coördinaten 135° tot 155°W en 35° tot 42°N ) Onze regering stelt het nog even uit, die statiegeldregeling. Zoals ze in al haar wijsheid alles nog even uitstelt.

Binnenkort mogen we weer kiezen, nu voor de gemeenteraad. Kiest u maar. Of raadt u maar, wat gaan ze ervan bakken. Het raadgevend referendum. Bevalt de uitslag niet, slaat men de ‘raad’ in de wind. Gelukkig maar. Zeven maanden werd achter gesloten deuren vergaderd. Waarheen, waarvoor. Het dividendcadeautje voor buitenlandse investeerders stond niet in het Program van het Belastingparadijs. Verrassing!

Het Parijs akkoord van 2015, hebben we het er nog weleens over? Niet meer dan twee graden opwarming in 2020? Nog tweeënhalf jaar. Hoeveel Nederlanders zijn er voor: uitbreiding van Schiphol. Voor mij hoeft het niet en ik krijg steeds minder zin om voor twaalf Euro naar Barcelona te vliegen. Vliegen dient ontmoedigd te worden, of nou ja, het moet gewoon kosten wat het kost. CO2. Wat doet dit welvarend land er mee? We gaan de uitstoot niet verminderden. We gaan het onder de grond stoppen. Onder Loppersum dan misschien? Minister Wiebes beloofde het de Groningers; binnen twee weken is alles geregeld! Zijn voorganger Henk Kamp, die gunde ik echt een aardbeving. Gaat Wiebes zorgen voor een aardschok bij de NAM? Het is allemaal afwachten. Op nog meer uitstel. Kiest u maar.

Volgens de nieuwe Messias Jan Terlouw is het zo simpel. We moeten het willen. En dat is het hem juist. We willen het wel. Maar de macht van het geld, het Grote Geld regeert. De werkelijk grote problemen worden niet besproken. Jarenlang was het bekvechten met de Grote Blonder Lijder, over tsunami’s en kopvodden. Nu moet alles genderneutraal worden. Buma wil het Wilhelmus. Van Asscher mag er niet meer worden gesist op straat. Er valt niets te kiezen. Schijnt de zon in Duitsland vaker? Dat gebied ligt vol met zonnepanelen. Wij gaan honderddertig rijden, die tweeëntwintig doden per jaar extra calculeerde Melanie Schultz gewoon in. En ach dat beetje uitstoot. Het is echt simpel.

Heel Nederland was het er over eens, men maakte zich zorgen over De Zorg. Dit jaar hoor je er niets meer over. Het goedmakertje, de van Rijngelden’ heeft kennelijk gewerkt. Dit verhaaltje ga ik straks ‘posten’. Op Facebook. En dan ben ik toch benieuwd, welke politieke partij gaat mij straks bestoken. Wat doet Zuckerberg met mijn data. Wat komt er uit Cambridge Analytics. Wie had het over een sleepwet? Facebook; de nieuwe vijand!

Stemt u maar. Met de kiezen op elkaar.

Eén gedachte over “Kiezen”

  1. sterke tekst, broer! En voor een heel groot deel mee eens. Alleen dat we het wel willen…, nou daar geloof ik niet zo in. Je kunt in mijn ogen echt niet alles op de politiek en de multinationals schuiven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s