Toeval bestaat

De kunstmanifestatie wordt opgelekkerd met knettergoeie blues. De zangergitarist van de band blijkt de man van je overbuurvrouw op de cursus. Een cursus die wordt gegeven door de beeldend kunstenaar die ooit een workshop gaf op het werk van jouw vrouw. Die beeldend kunstenaar blijkt oud studiegenoot van jouw oude vriend Hank. Toevallig. De overbuurvrouw op die cursus blijkt oud collega van de beste vriendin van jouw vrouw.

Iedereen kent het, van die kleine dingetjes.
’Goh, das ook toevallig, ik liep net aan je te denken’.
Opeens denk je aan iemand, hoe zou het eigenlijk zijn met hem of haar. Drieëntwintig seconden later gaat de telefoon. “Hé, nou ja zeg, dat is sterk, ik zet net aan je te denken”. Tijdens de Giro stuur je een Appje naar je broer, ook wielerliefhebber: ‘Vandaag wordt het een dag voor Mollema”. Op het moment dat je de M van Mollema typt, rinkelt je telefoon: je broer belt.

Je fietst hard naar de stad en denkt per ongeluk opeens aan je vriend Frenk. Komt zomaar in je gedachten, waarom weet je niet. Je slaat haaks de hoek om en kan Frenk nog net ontwijken – Hoi!

Je gaat sportklimmen met een vage kennis van lang geleden. Vroeg je altijd af waar ze vandaan kwam, ze is vast niet Nederlands van origine, met die naam en dat lichte accent. Nu, op weg naar het sportcomplex, de klimhal, kan je het aan haar vragen. Klopt, ze komt uit Oost Berlijn. En dat is interessant, vertel! Hoe heeft ze de val van de muur toen ervaren? Je parkeert de auto bij de hal en echt waar, echt waar, daar staan zeven Trabantjes op een rij.

Er zijn mensen die denken dat toeval niet bestaat, dat alles precies gaat, zoals het uitgestippeld is. Die toevallige ontmoetingen, dat is geen toeval, dat heeft zo moeten zijn. Er zijn mensen die volgen hun hart en luisteren naar hun lichaam. Die krijgen ergens energie van. En van andere dingen worden ze niet vrolijk of juist wel. Sommige dingen zijn geen toeval, die zijn voorbestemd, horen bij de legende van jouw leven, dat denken sommige mensen. Alle bedrijven waar je ooit solliciteerde en werd afgewezen of er zelf vanaf zag, gingen daarna failliet. Toeval of geluk. Een goede keus maken, rechts of links. Het is gokken in het leven. Is het kansberekening of is het het lot.

Je gaat met die ex Berlijnse op visite bij een beroemdheid, een grote naam in de sport. Een klimmer met wereldfaam. Vele beklimmingen en bergen komen voorbij. Welke berg was het die de beroemdheid als eerste beklom? Dat was de Galenstock. Naar welke berg je twintig jaar later je eigen bergenclubje noemde. De Grosse Galenstock Express. Dat is toeval. En op welke camping in Zwitserland kampeerde de klimmer met wereldfaam? Het was dezelfde camping waar je verbleef, vijfentwintig jaar geleden, met dat uitzicht op die ene berg.

Je vertelt over je militaire diensttijd, een half mensenleven geleden. Je herinnert je nog slechts één naam. Van de korporaal en die naam noem je. Twee dagen later krijg je een mail, met de vraag of jij diegene bent die daar, toen in dat jaar, je dienstplicht vervulde. Die mail is van, jawel, de korporaal. Een half mensenleven nooit iets van gehoord.

(Die korporaal kocht toen een tekening van je. En hij heeft hem nog steeds)

Elke gelijkenis van de beschreven gebeurtenissen met de schrijvers dezes berust op toeval. Louter toeval.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s