‘All along the watchtower

5-52-st-new-york

Steeds weer klinkt die tune in mijn huiskamer, dat ijzersterke, kippenvel bezorgende gitaarintro. Nu in de sterreclame van Chanel. En dat er ergens een uitweg moet zijn. De moeilijk te begrijpen tekst door Bob Dylan geschreven, maar groot geworden door Jimi Hendrix.

Altijd rond kerst zijn er die heerlijke reclamefilmpjes. NB: geen parfum, geen ‘lekker luchtje’, nee, het is alles ‘fragrance’. Met betoverende actrices in sprookjesachtige decors. Dior, J’adore, met Charline Theron, of Chloé met Clémence Poésy en Chanel met Keira Knightley. Ze nemen ons mee in een wereld waar alles mooi is, vredig en zacht en van goud. En dat is wat we willen toch? Zeker met Kerst. We geloven even in een betere wereld. Of misschien ook juist niet en sluiten ons op in onze centraal verwarmde huizen. Blindstaren op de lichtjes in de boom, wat eten en ons koesteren in welvaart. We willen het even niet weten, dat er nog een Allepo is en hoor daar glijdt een arreslee voorbij. Buiten is het leven tot stilstand gekomen, een dik pak sneeuw dempt alle geluid. Boven de witbepoederde bomen pinkelen sterren in de zwarte nacht.

Iets hartverwarmends, eerst een beetje triest en treurigheid en dat het dan op het eind toch nog goed komt, dat zou ik willen schrijven. Een feelgood verhaal. Even is er geen Allepo, geen aanslag op de kerstmarkt in Berlijn. Kom op zeg, je bent zelf net terug van die kerstmarkt in je eigen stad. Het komt ‘dichterbij’, goh, het had ook zo maar hier kunnen gebeuren. Even geen doodgeschoten burgermeester verderop in Budapest. We waren net Parijs en Nice en Brussel een beetje vergeten. Ik wil het niet horen, dat ook op de Zuidpool het grote smelten is begonnen. Soms wil ik leven zonder nieuws. Geen input van tv, krant en internet. Even geen watchtower. En toch, en toch. We moeten het blijven geloven. We bedoelen het toch goed.

 Op een donkere dag voor Kerst duwt Eega me een cadeautje in handen. Het is een doosje met daarin een nog kleiner doosje. Er zit een flesje in met een gouden dop. Het ruikt heel lekker.

‘There must be some way out of here,
said the joker to the thief
There ’s too much confusion,
I can’t get no relief’

Het zijn verwarrende tijden.

Eén gedachte over “‘All along the watchtower”

  1. There are many here among us who feel that life is but a joke
    But you and I, we’ve been through that, and this is not our fate
    So let us not talk falsely now, the hour is getting late

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s