It’s impossible. But doable.

1

(deel 1 van 5)
Code oranje? Heb ik iets gemist? De wind is plotseling weggevallen en het lijkt of de windmolen is uitgezet. Is het stilte voor de storm? De boer en boerin zijn druk in de weer, ze zetten de voortenten van de caravans vast met spanbanden. Toen we arriveerden, na een lange dag met tegenwind langs de Waddenzee, waarschuwden ze al:
“Het wordt bar vannacht, als het te erg wordt, mogen jullie in een caravan.”
Het motiveert ons om snel de tent op te zetten, achter een mager bosje voor enige luwte.

 It is de boer al lyke folle, as de ko skyt of de bolle

Ook de dag ervoor was het duwen geweest, Friesland is plat, de dijk lang en de Waddenzee leeg. We probeerden van alles, wandelden binnendijks, buitendijks en bovenop. Overal waaide het even hard. Ik liep een paar daagjes mee, met broer Riem langs het Nederlands Kustpad. In de trein erheen kwamen drie dames bij ons zitten, smaakvol gehuld in citroengele en muisgrijze mantels van zuiver scheerwol. Zij waren in bezit van sinaasappeloranje en mosterdgele clutches van Calvin Klein, DKNY en Louis Vuitton. Daar stak onze dure outdoor outfit wat sobertjes bij af. En dan waren wij nog op de heenreis en dus schoon. En roken wij nog lekker. Gezamenlijk spotten wij echter de langslopende en getatoeëerde schrijver Henk van Straten: dat schiep een band. De lege streekbus leverde ons af in Minnertsga. Amper het dorp verlaten en de lege polder in, of we mochten al het Goretex aan. De ingrediënten van deze wandeling: schapen, gras, leegte en wind. Langzaam kwam de dijk dichterbij en tenslotte lag hij daar: de oneindige Waddenzee. Voorzichtig daalde ik af en stond op het wad. Voor het eerst. Een geheel nieuwe sensatie. Merkwaardige substantie, dat wad. Over de dijk liepen we, we liepen de kilometers. Links in de diepte en de verte, het groene land. Rechts de grijze oneindigheid, slik en water, grijzigheid en de vage contouren, eilanden.

Verder: Oosterbierum – Latsmastate – Lauckamastate – Gerbrandastate – het altijd tot de verbeelding sprekende Sexbierum in de verte –  Pietersbierum – Roptazijl – Wijnaldum.

(wordt vervolgd)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s