Op de BarriKade

P1060189Van Stichting de Stad kun je niet verwachten dat ze echt op de barricades gaat, geen loeiende protesten. Beschaafd wat ideeën ontwikkelen en eens gezamenlijk nadenken hoe Dordt mooier te maken. Met échte Dordtenaar – want geboren – Joop, ga ik naar ‘Kansen voor de Kades’. Het zaaltje in Pictura zit vol geïnteresseerde, ik denk, hoofdzakelijk Kadebewoners. Interessante presentaties van stedenbouwkundigen. Hoe doen ze dat in andere steden? Precies dat waar ik mij al zoveel jaar over verwonder. Dordrecht, op een eiland, met een binnenstad die ook weer uit een aantal eilanden bestaat. Haast nergens kun je aan het water komen! Langs de oevers, de kades, daar liggen vaak binnenvaartschepen, oké, laat die lekker liggen. Maar al dat geparkeerde blik, mag dat weg? Precies waar ik al jaren voor pleit – binnensmonds.

En dan nog iets. Het kan nog, ze zijn nog niet begonnen, met de aanleg van de veelbelovende Nieuwe Natuur. Dat gebied wat de prachtige Dordtse polder gaat doorsnijden. (tot mijn spijt) In de plannen is met alles wat de huidige natuurmens zoekt, rekening gehouden: struinpaden, een stukje natte natuur, stiltebeleving, avontuur en de mogelijkheid tot ontmoeting met Nederlands wild, zoals een heuse ree of zelfs een bever. Wat ik echter mis in dit ontwerp is het BVP. Het Blote Voeten Pad. Op het totale eiland van Dordt is nergens zo’n pad te vinden. Schrijnend. Ik wil, ik eis een Blote Voeten Pad. Op de Barricade! Wat is een stad zonder PVB? Net zoals iedere zichzelf respecterende stad anno nu, een stadsstrand heeft. Ook dat ontberen wij, maar daarover een andere keer. Het is toch niet te hopen dat voor de totstandkoming van onderhavig pad, ook hier een referendum nodig is. Bij mijn weten heeft Dordt geen gelden weggesluisd naar belastingparadijzen, PanamaPapers toestanden kennen wij hier niet.

Na de prachtige beelden die stedenbouwkundigen in Pictura toonden, drinken vriend Joop en ik nog een biertje. In een van de weinige etablissementen die er al was toen ik, een half mensenleven geleden in Dordt neerstreek: De ‘Klander’. Ons hoofd vol ideeën: drijvende wandelsteigers voor de kades, de auto’s parkeren tegen de gevels zodat wandelen en fietsen langs de waterkant kan. Een week later zie ik nog meer fraais, nu in The Movies. Vriend Hank smokkelt mij naar binnen, of eigenlijk aan de arm van vriendin Angela. Bij de première van de film ‘Water tekent de Stad’. Iedere Dordtenaar met gevoel voor zijn stad zou deze documentaire moeten zien.

Nog even over mijn pad: bovendien, wat zijn er nu helemaal voor investeringen mee gemoeid? Voor die aanleg van een Blote Voeten Pad? Men plaatst een bordje bij de ingang. Je trekt je schoenen uit.

One thought on “Op de BarriKade”

  1. Kom het blote voeten pad in Goes eens uitproberen! Dan weet je precies welke andere investeringen nodig zijn èn (vooral) blijven….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s