Error

P1060200Jahoor, het is zover. Het moest er van komen, de PC start niet meer op. De nachtmerrie van de moderne mens. Voor de gemiddelde doorsnee normale moderne mens niet zelf op te lossen. Wat een dieptreurige misère. De error terreur. Zonder die iedere paar jaar terugkerende ellende van weigerachtige elektronica zou de mens een langer en onbezorgder leven beschoren zijn.  Wanneer je geen handige buurman of schoonzoon bezit ben je ten dode opgeschreven.
“Wat doe jij in zo’n geval?”
vraag ik vriend Gert.
“Stekker eruit en opnieuw en anders: steen erdoor. Het is het ergste wat je kan overkomen.”

Noodgedwongen duik je op de knieën om de bestofte warboel van kabels los te peuteren. Niet voordat je een plattegrond hebt getekend van alle in- en uitgangen, in de ijdele hoop alles na reparatie weer terug te pluggen. In een goed bij je humeur passend regenbuitje leg je de laatste honderd meter af van je fout geparkeerde auto naar de Computer Reparatie Hemel. Om daar, wanneer je toch opeens aan de beurt bent, vertwijfeld de diverse antwoorden op de technische vragen schuldig te blijven. Je komt niet veel verder dan:
“Hij doet het niet”

Een  angstige tijd van afwachten vangt aan. Geen contact met de buitenwereld, je bent aangewezen op de tv, je telefoon en jezelf. Wat als, stel, hij kan niet gerepareerd. Of het kan wel, maar de bestanden zijn weg. Wanneer maakte je voor het laatst een back-up? Staan die foto’s ook nog op de camera? En die bestanden, misschien nog op de USB stick? En waar is dat ding eigenlijk gebleven?  Ondertussen gaat het leven verder, jij kan nergens bij. Je saldo checken, er zijn mensen die dat heel gewoon op hun telefoon kunnen. Jij ziet je mail, amper leesbaar zijn de bijlagen van de energiemaatschappij, het waterschap. Je moet betalen en snel, zij niet digitaal zijn worden afgesloten.

En dan, hij doet het, je kunt hem ophalen. Nu regent het niet, maar het vriest en je voorruit zit dicht. Hij doet het, nadat je hebt betaald. Je koopt er bijna een nieuwe voor, maar voordat je die zou hebben opgestart, dat kost je alweer een jaar van je leven. Je plugt alles in en langzaam komt je PC tot leven. De printer wordt niet herkend, even drivers ophalen. Ergens. En wachtwoord voor dit en gebruikersnaam voor dat. Updates en de beveiliging, oja, de beveiliging. Straks zit er weer een te fishen of heb je weer malware, moet je eerst betalen om je eigen documenten te mogen openen. Vroeger was alles beter, had je geen kuile en geen internet. Bezorgde de besteller nog post. Vriend Hank tikte tegen zijn hoofd en zei:
“Dit is mijn PC en dit is mijn printer!”
terwijl hij een schrijfbeweging maakte met zijn hand.

Dit stukje is geschreven via een Logitech toetsenbord met LG beeldscherm op mijn Asus PC. Ik plaats het op Facebook met een link naar mijn website: http://www.gerarddentoonder.com. Als je wilt, print ik het uit op mijn Brother en stuur het Aviertje naar je toe. Met een postzegel. Maar dat kan even duren, ik ben ‘er klaar mee’. Ik ben fietsen, of wandelen, dat kan ook. In een klein hoekje natuur, op zoek naar geluk.

One thought on “Error”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s